בוועדת הבריאות בכנסת התקיים דיון דחוף על כוונת משהב”ר להחזיר את הרפורמה בהתפתחות הילד ובתוכה ביטול ההחזרים להורים.
בדיון נכחו נציגים ממשרדי הבריאות והרווחה , חברי כנסת, נציגי ארגוני הורים והורים לילדים עם צרכים מיוחדים, שהגיעו מכל רחבי הארץ כדי למחות נחרצות כנגד הפסקת ההחזרים (פעימה ראשונה עתידה להתחיל כבר בספטמבר הקרוב) לפני שידועים הנתונים לגבי כמות המטפלים החסרה, כמות הילדים הממתינים לטיפול והאם יהיה לכולם מענה מקצועי ונגיש בזמינות גבוהה, לפני שעוצרים את ההחזרים על טיפולים פרטיים.
חברי הכנסת שנכחו בדיון, מכל קצוות הקשת הפוליטית, התנגדו נחרצות לביצוע המהלך, לפני שמשרד הבריאות מביא נתונים ולפני שמוודאים שהשטח ערוך לקבל את כל אותם ילדים שאין להם מענה.
יו”ר הוועדה ח”כ יונתן משריקי (ש”ס) פתח את הדיון ואמר שמרגע שפורסמה הכוונה להחזיר את הרפורמה הוא מוצף פניות של הציבור, הורים וארגונים ולכן הקדים את הדיון ויש לנושא הזה קשב רב.
ד”ר הגר מזרחי רח”ט רפואה ממשהב”ר פתחה ואמרה שהם בקשב מלא להערות הציבור, והמטרה היא חיזוק השירות הציבורי, להקל על המטופלים ולא להקשות, ושימוש ביתרון של המערכת הציבורית לראייה הוליסטית של המטופל, דרך עבודה בצוות רב מקצועי. עוד הוסיפה שאינה מפקפקת באיכות המטפלים כולם. ציינה שנוספו 100 מל”שח, לשכר (הסכמי השכר החדשים) ןתקציב עידוד לקופ”ח. משהב”ר יפקח ויוודא שהמהלך מתממש.
ח”כ טטיאנה מזרצקי (יש עתיד), המלווה את המאבק שלנו באופן פעיל כבר שנים אחדות, הדגישה שהבעיה ידועה, אבל המערכת לא תהיה מוכנה במועד הפעימה הראשונה (1-9-2025) וגם לא בעוד שנה או שנתיים. כבר היום יש כ אלפי ילדים הממתינים לוועדות השמה ולאבחון. מתי הם יקבלו את השירות, אם יפסיקו את ההחזרים? עוד ציינה שילד שלא יקבל טיפול בזמן יגדל להיות אדם עם מוגבלות.
כל שאר חברי הכנסת שנכחו ובכללם אפרת רייטן (עבודה) דבי ביטון (יש עתיד), מיכל וולדיגר (הציונות הדתית), ירון לוי (יש עתיד) היו תמימי דעים שהרפורמה תפגע בילדים ובהורים וציינו שהם לא יתנו לזה “לעבור מתחת לרדאר”. היתה הסכמה שהמטרה ראויה אך הדרך ליישום שגויה, סדר הפעולות שגוי ויש לוודא ראשית מוכנות המערכת לפני ביטול ההחזרים. הם נזפו בנציגי משרד הבריאות שהגיעו ללא נתונים כלל על ההיקפים של המטפלים, המטופלים, התקנים, המחסור ועוד.
זהר לרר פטקין, מנכ”לית האגודה התמקדה בדבריה בכמה נקודות: (את חוו”ד המלאה של האגודה אפשר לקרוא כאן)
- סדר הפעולות הנדרש הוא הפוך. כפי שהאגודה ציינה בחוו”ד שהגישה לוועדה, יש ראשית צורך להגדיר יעדים ומדדים, לוודא מוכנות, ורק אז לבטל את ההחזרים
- מעט הנתונים שמשהב”ר מספק הם בלשון המעטה לא מדוייקים. ההמתנה לטיפול ארוכה יותר מהמדווח. הורה שהשעה שהוקצתה לו אינה מתאימה (כי היא באמצע יום העבודה של הורה עובד או באמצע יום הלימודים של המטופל בחוק חינוך חובה) נרשם כפונה שסרב לקבל טיפול, מועבר לסוף תור ההמתנה, ואינו מדווח כממתין בתור, בדיווחי הקופות למשהב”ר.
- ב 2020 היה ניסיון ליישם את הרפורמה הזו אך היא נכשלה דה פקטו. משהב”ר מעולם לא הודיע על ביטולה, אך הנחה את הקופות להחזיר להורים את ההוצאה “במקרים מיוחדים לפי שיקול דעתם”. ההחזרים חזרו. ומהותית דבר לא השתנה שיצדיק הצלחה הפעם.
- מעבודה כלכלית שעשינו ביחד עם הכלכלן שלמה מעוז, הוכחנו שילד שלא יקבל טיפול במועד, יגדל להיות מבוגר הנתמך בקצבאות. במקרים בהם כן יטופל במועד, ותפקודו ישתפר, הוא יהפוך למבוגר עצמאי, אזרח משלם מיסים. בהזנחה זו של המדינה ההפסד הוא כפול, גם לא ישלם מילים ולא יתרום לכלכלה וגם ייתמך בקצבאות מהקופה הציבורית. תוצאות הנסיון הזה יהיו שכורים בור עצום בתקציב לשנים הבאות.
- הסכמי השכר החדשים שנחתמו הם צעד בכיוון הנכון אך אינו מספק. הישענות בתגמול על תפוקות שאין המטפל יכול לשלוט עליהם, מקפחת את המטפל. מקרים של No show/ מחלה/ חל”ד/ מילואים, הם מקרים רווחים, שפוגעים ביכולת להגיע לתפוקה מקסימלית המזכה בתגמול. (וזהר הוסיפה שבדיון אחר משהב”ר ציין ש% ה no show לטיפול הוא למעלה מ 20%!) אי הגעה לטיפול פוגעת גם במטפלים שבהסדר, ששכרם משולם רק אם טופס 17 ממומש.
יו”ר הועדה ח”כ יונתן משריקי הבטיח שלפני שתצא הרפורמה לפועל יתקיים דיון נוסף ובו יצטרכו להציג משרד הבריאות וקופות החולים נתונים עדכניים לגבי כמות המטפלים שיש להם והאם אכן יש להם מענה ראוי לפני שעוצרים את האפשרות של ההורים לתת טיפול לילדיהם.
(דברי נציגת האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת, זהר לרר פטקין, החל מ 1:15:00)
(דברי נציגת החברה הישראלית לריפוי בעיסוק, יעל ויסוצקי החל מ 1:34:00)